Het weekend is weer voorbij en dat betekent dat we een nieuwe studie bespreken!

Naast het verzamelen van klinische gegevens van kinderen met ernstige COVID-19 voor de COPP studie, hebben een aantal ziekenhuizen ook meegedaan met het verzamelen van bloed bij deze kinderen voor de COPP-IMM studie.

De afgelopen jaren zijn we erachter gekomen dat de immuunrespons van kinderen op COVID-19 sterk verschilt van die van volwassenen. Ze hebben minder kans op ernstige infecties, maar sommige kinderen ontwikkelen toch ernstige complicaties zoals MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children). De COPP-IMM studie buigt zich over het beter begrijpen van deze zeldzame beelden.

Bij deze multicenter prospectieve cohortstudie hebben we bloed van kinderen met acute COVID-infecties en MIS-C verzameld waarbij er gekeken wordt naar proteïnen (luminex) en cellen in het bloed (flowcytometrie). Dit gedetailleerde immunologische profiel wordt gecorreleerd aan klinische parameters zoals ernst van de ziekte, voorgeschiedenis, en leeftijd. Zo hopen we meer begrip te krijgen van de immuunrespons van kinderen met bijvoorbeeld MIS-C. We zijn op dit moment bijna klaar met alle proeven en zijn volop bezig om de data te analyseren.

Volgende week nemen we jullie mee met een andere spin-off van de COPP studie. Stay tuned!