Kinderen met iGAS in de COPP-studie

De COPP-studie heeft tot januari 2023 kinderen met ernstige COVID-19 en MIS-C geïncludeerd. Vanaf januari 2023 worden kinderen met invasieve groep A streptokokken infecties (iGAS) in de studie geincludeerd. Groep A streptokokken infecties komen sinds begin 2022 toenemend voor, niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Ook zijn er in Nederland kinderen aan overleden.

Waarom zijn er meer kinderen met iGAS?

Op dit moment is nog duidelijk waarom deze infecties nu vaker voorkomen. Mogelijk heeft het ermee te maken dat tijdens de corona-pandemie kinderen en volwassenen minder zijn blootgesteld aan deze bacterie. Daardoor zijn er minder mensen die afweer hebben tegen deze bacterie, waardoor deze makkelijker rond kan gaan. Ook kan het zijn dat er meer kinderen zijn met virus-infecties waarbij deze bacterie als secundaire infectie op kan treden. Bijvoorbeeld waterpokken of influenza. Daarnaast zou het kunnen zijn dat er op dit moment een groep A streptokok verspreidt, die meer ziekteverwekkend is dan de eerdere stammen.

In de COPP-studie zullen we onderzoeken:

  • hoeveel kinderen er zo ernstig ziek worden door een infectie met groep A streptokokken dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis
  • wat de voorgeschiedenis is van deze kinderen
  • of ze een voorafgaande infectie hadden zoals waterpokken of griep
  • hoe de kinderen zijn behandeld
  • hoe het met de kinderen is gegaan tijdens de opname