Er is nog weinig bekend over het Post-COVID syndroom bij kinderen. Om zo veel mogelijk kinderen met Post-COVID in Nederland te helpen zijn onderzoekers van het Spaarne Gasthuis en het Amsterdam UMC een wetenschappelijk onderzoek gestart genaamd de POCOS studie (POst COvid Syndrome in children). In deze studie kijken we naar de klachten en de onderliggende oorzaak van het post-COVID-syndroom in kinderen.

We doen dit door met vragenlijsten een indruk te krijgen van de klachten, het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Ook nemen we bloedonderzoek af om het afweersysteem te onderzoeken en kijken we naar het microbioom in de ontlasting en een neuskeeluitstrijkje. Alle kinderen van 0 t/m 17 jaar die COVID-19 hebben doorgemaakt en > 12 weken klachten houden kunnen meedoen. De klachten mogen alleen niet verklaard worden door andere ziektebeelden.

Hier kun je een filmpje zien waarin 1 van de onderzoekers meer uitlegt over het onderzoek.

Kinderartsen, huisartsen of revalidatie-artsen die een kind onder behandeling hebben die aan deze criteria voldoen, kunnen mailen naar pocos@amsterdamumc.nl. De onderzoeker van de POCOS neemt dan contact met u op.