In december 2019 leidde het Coronavirus tot een epidemie in China. Inmiddels heeft het virus zich over de hele wereld verspreid en beïnvloed deze pandemie onze gehele samenleving.

Sommige mensen worden ernstig ziek door het virus, maar de meeste mensen niet. Het Coronavirus geeft bij kinderen veel mildere symptomen dan bij ouderen. Maar we weten dat kinderen wel besmet kunnen worden en het virus ook door kunnen geven. Veel kinderen merken zelfs helemaal niet dat ze besmet zijn met het Coronavirus.

Als reactie op het virus maakt het lichaam afweerstoffen in het bloed en in speeksel. Deze afweerstoffen helpen om beter te worden en beschermen een tijd tegen opnieuw ziek worden door het virus. Om beter te begrijpen hoe het immuunsysteem het virus bestrijdt, is het nodig om de afweerreactie te bestuderen.

In het laboratorium kunnen we in het bloed en in speeksel die afweerstoffen meten. Als we die vinden, weten we dat iemand met het Coronavirus besmet is geweest. Hoe meer mensen afweerstoffen hebben, hoe moeilijker het is voor het virus om zich verder te verspreiden.

Dit is belangrijke informatie. Het kan ons vertellen of het virus nog veel mensen ziek kan maken in Nederland, of juist dat al zoveel mensen beschermd zijn, dat er minder regels nodig zijn om verspreiding te voorkomen.

Wij willen onderzoeken hoeveel kinderen afweerstoffen tegen coronavirus bij zich dragen. Dit willen we doen door tijdens een bloedafname, die volgens de behandelend arts van het kind toch al nodig is, een beetje extra bloed af te nemen. Ook nemen we dan wat speeksel op een wattenstaafje af en vragen we ouders een korte (1 pagina) vragenlijst in te vullen.

Meer informatie:
covidkids@amsterdamumc.nl